Doctore. Tu pleci, eu cui rămân?

stetoscopDacă aveți prieteni medici, veți constata că există două păreri vis a vis de plecarea la muncă în străinătate. Medicii care deja au prins aici un loc la robinetul de bani nu ar pleca în ruptul capului de aici. Și de ce ar pleca. Un medic  face  cel mai puțin 1000 de lei, ciubuc, pe zi. Ciubuc pentru cei care nu cunosc exact termenul înseamnă bani primiți la negru fără chitanță la care nu plătești impozite. Vei fi uimit cititorule dar nu e singura sursă de venit. Mai vin bani de la furnizorii de medicamente. Și nici ăștia nu sunt puțini. Mai contribuie si laboratoarele de analize care au contract cu doctorul respectiv, mai o farmacie, etc. Doctorii din această categorie nu pleacă. Că nu au de ce.

A doua categorie e cea a doctorilor care încă nu au prins loc la robinet și trăiesc muncind din greu. Și s-au hotărât să plece. Bun să plece. Dar am și eu o singură întrebare. Învățământul este gratuit în România. Dar gratuitatea aceasta presupune că , tu doctorule, când termini școala vei lucra în țara asta de rahat pentru a oferi ceva înapoi comunității care ți-a asigurat banii pentru studii? La americani sau engleji, unde vă tot înghesuiți să plecați, școala se plătește. Cu bani grei. Și de cele mai multe ori spitalele private plătesc studiile unor viitori medici cu condiția ca medicul să muncească un număr de ani la respectivul spital. Și plătesc mai mult de 20.000 de dolari pe an. Dar uite că a apărut o variantă mai ieftină. Iei medici gata școliți de la români. Că doar ei sunt destul de fraieri să îi lase să plece.

Nu polemizăm aici despre sacrificiile și viața grea pe care o are un medic în primii ani de viață. Eu consider că e un sacrificiu asumat. La fel ca la un preot.

Te-ai decis să faci asta pentru că vrei să ajuți oamenii sau pentru că vrei să faci o căruță de bani. Atunci taci din gură și îndură.

Ce vreau să rețineți e că ne-am vândut tot ce se putea vinde până acum. Și ce mai avem dăm gratis.

Eu consider absolut normal ca spitalul la care se duce să lucreze viitorul medic să plătească ministerului educației din România o taxă. Să zicem 25.000 de dolari. Cu banii ăștia noi putem asigura școlarizarea altui medic. Nu?

Advertisements
This entry was posted in retorice and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s